ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Πάτρα: Μέτρα για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου



Ζητούν από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας έξι φορείς

Τη διεξαγωγή Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και την προστασία της δημόσιας υγείας από το παθητικό κάπνισμα σε δημόσιους κλειστούς χώρους και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ζητούν από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Απόστολο Κατσιφάρα, έξι σύλλογοι της περιοχής.


Οι φορείς ζητούν στην συγκεκριμένη συνεδρίαση το σώμα να εκφράσει την πολιτική του βούληση για καθολική και συνεχή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου  και να δεσμευτεί με συγκεκριμένες ενέργειες που θα υλοποιηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες ευθύνης του, για την προστασία των πολιτών από την έκθεσή τους στο παθητικό κάπνισμα. Για το θέμα μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρόεδρος του Αντικαπνιστικούς Συλλόγου Πάτρας Κωνσταντίνος Τσαχρέλιας. Όπως ανέφερε ότι παρήγορο είναι ότι ο Αντικαπνιστικός δεν είναι πλέον μόνος του στην προσπάθεια που κάνει αλλά έχει συμμάχους και άλλους φορείς που συστρατεύτηκαν στο πλευρό του.
«Εμείς το 1985 ξεκινήσαμε να μιλάμε για το παθητικό κάπνισμα, την κοινωνία το θέμα αυτό την απασχολεί πάρα πολλά χρόνια χωρίς να λύνεται κιόλας το πρόβλημα. Το 2008 ξεκίνησε ο Αβραμόπουλος και ανακοίνωσε ότι θα το εφαρμόσει, τον συνεχάρην αλλά ο ίδιος μου είπε να μην είμαι τόσο αισιόδοξος. Αυτό που έχω συμπεράνει μετά από τόσα χρόνια είναι ότι έχουν καταφέρει οι καπνιστές, που δεν μπορούμε να τους παραβλέψουμε, να μας φορτώσουν ενοχές. Δηλαδή να μην τους κάνουμε παρατήρηση, να μην διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στην αποφυγή του παθητικού καπνίσματος για να μην τους ενοχλήσουμε. Στην πραγματικότητα δεχόμαστε εμείς αυτό που είναι μέγιστη ενόχληση για να μην δυσαρεστήσουμε τους καπνιστές. Αυτό πρέπει να αντιστραφεί».

Παράλληλα ο κ. Τσαχρέλια επικαλέστηκε στοιχεία σχετικών ερευνών που δείχνουν ότι ο αριθμός των καπνιστών στην χώρα μας έχει μειωθεί αρκετά την τελευταία 30τία από το 47% που ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 στο 27% που είναι σήμερα. «Πέραν αυτού όμως κι 1% να ήταν οι μη καπνιστές πρέπει να σέβεσαι τον κλειστό χώρο εστίασης και αναψυχής, γιατί επιβαρύνεται απίστευτα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το παθητικό κάπνισμα είναι τρομερά πιο επιβαρυντικό από την ατμοσφαιρική ρύπανση ή τις ραδιενεργές ουσίες που κυκλοφορούν φυσικά στο περιβάλλον. Στο κάτω-κάτω, του καπνιστή δεν τους λες να μην καπνίσει. Μέσα διασκεδάζουμε έξω καπνίζουμε, αυτό λέμε. Έχουν περιβάλλον να  καπνίσουν», υπογράμμισε ο κ. Τσαχρέλιας.
Πέραν αυτού εξήγησε ότι οι μηχανισμοί ελέγχου στο εξωτερικό είναι ανελαστικοί, ενώ εδώ είμαστε πολλοί ελαστικοί στο να εφαρμόζουμε νόμους όπως αυτός της απαγόρευσης του καπνίσματος. «Το σημαντικότερο είναι ότι το σεβαστό Κοινοβούλιο ψηφίζει νόμους που δεν τους πιστεύει. Τότε δεν κινητοποιείς τους μηχανισμούς ελέγχου. Όταν οι μηχανισμοί ελέγχου πριν κάνουν έλεγχο, πρώτα ειδοποιούν τον ελεγχόμενο, καταλήγουν να τα βρίσκουν όλα τέλεια. Τώρα έχουν εμφανιστεί τα κλιμάκια του υγειονομικού και λένε να αφήσουμε μια ελαστική περίοδο λόγω καλοκαιριού επειδή ο κόσμος βγαίνει έξω και ν’ αρχίσουν τους ελέγχους από τον Οκτώβριο…», σημείωσε.
Μεταξύ άλλων στην επιστολή προς τον Περιφερειάρχη που υπογράφουν οι 6 τοπικοί φορείς (Αντικαπνιστικός Σύλλογος Πάτρας, ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ, ΚΟΙΝΟ-ΤΟΠΙΑ, ΟΙΚΙΠΑ, Σύλλογος Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος περιοχής ΚΥ Χαλανδρίτσας, Σύλλογος ΚΕΑΝΑ), αναφέρονται τα εξής:
«Oι ανωτέρω  φορείς, διαπνεόμενοι από την ίδια ανησυχία και αγωνία για τα ποσοστά  του παθητικού καπνίσματος στους δημόσιους κλειστούς χώρους και  στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, συναντηθήκαμε και  συζητήσαμε αναλυτικά και διεξοδικά το ανωτέρω θέμα και αφού λάβαμε υπ’ όψιν μας τόσο τα στοιχεία που στη συνέχεια σας καταθέτουμε όσο και τις νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και την από 31.01.2018 σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, θέλουμε να σας καταστήσουμε υπεύθυνους για την προστασία των μη καπνιζόντων πολιτών από τις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος λόγω της μη εφαρμογής του σχετικού νόμου.

Είναι γεγονός και το γνωρίζετε πολύ καλά ότι, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του Δήμου μας και της ευρύτερης περιοχής αλλά και πολλές από τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, δεν εφαρμόζουν τον νόμο περί καπνίσματος, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των συμπολιτών μας, να υποφέρουν.

Από τις σχετικές παραθέσεις στοιχείων στη συνέχεια, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι το κάπνισμα σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, εκτός της νομικής του απαξίωσης, ενέχει και σημαντική ηθική και πολιτισμική απαξίωση ενώ αποτελεί στην κυριολεξία, έργω προσβολή και εξύβριση της προσωπικότητας των συμπολιτών μας.

Όλοι οι αιρετοί και μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και λοιποί λειτουργοί, οφείλουν υπακοή στο Σύνταγμα και τους Νόμους και μάλιστα έχουν ορκιστεί επ' αυτού. Δε δικαιούνται επομένως να εφαρμόζουν το Νόμο κατά το δοκούν. Η  εφαρμογή των Νόμων είναι αδιαπραγμάτευτη.

Η εικόνα εκπροσώπων του Κράτους, που … φωτογραφίζονται να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους, αποτελεί ισοπεδωτική πρακτική για τους λοιπούς πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: